top of page
Ara

DEPRESYON

  • Yazarın fotoğrafı: Begüm Sayan
    Begüm Sayan
  • 8 Mar 2021
  • 2 dakikada okunur


Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde pek çoğumuzun deneyimlediği ama belki de bazen yanlış kullandığımız bir konu: Depresyon. Depresyon ve depresif duygulanım, günlük dilde çoğunlukla karıştırılan iki benzer ifade. Depresyon klinik bir tabloyu anlatırken, depresif duygulanım çökkünlük, mutsuzluk gibi duyguları aktarmak için kullanılan bir ifade. Depresif duygulanımı da kapsayan depresyon tanısı nedir, en sık kimlerde görülür tedavi yöntemleri nelerdir, tedavi edilmesi niçin önem taşır?

Depresyon nedir?

Günlük yapılan işlerde ilgi kaybı ve isteksizlikle gözlemlenen, çökkünlük, mutsuzluk, enerji ve motivasyon kaybı, hayattan zevk alamama, karamsarlık, değersizlik, suçluluk gibi duyguların eşlik ettiği bir psikolojik durumdur. Bunlara ek olarak uyku problemleri (uyuyamama, sık sık uyanma, aşırı uyumak isteme) veya iştah problemleri (aşırı yemek yeme isteği veya yemek yemek istememe, buna bağlı olarak kilo artışı veya kaybı) mevcuttur.

Birey kendini değersiz, geleceği karamsar ve değişmeyecek olarak ve şuanı anlamsız bulma eğilimdedir. Bu sürecin hiç bitmeyeceği, sonsuza kadar bu karamsarlık ve çökkünlük içinde kalacağı fikrine kapılabilir. Bununla birlikte suisid fikirler oluşabilir, kişi intihar girişimde bulunabilir.

Bu belirtiler, bireyde neredeyse her gün olmak koşuluyla 15 gün kadar devam ediyorsa, klinik gözlem sonucu depresyon tanısı alabilir.

En Sık Kimlerde Görünür?

Yapılan çalışmalara göre, kadınlarda depresyon oranı erkeklere kıyasla 2 kat daha fazladır. ayrıca 25-44 yaş arası bireylerde daha sık rastlanırken, 65 yaş üstü erkek bireylerin depresyona yakalanma ihtimalleri daha fazladır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Depresyon, psikoterapi ve ilaçla tedavi edilen ruhsal bir rahatsızlıktır. Yapılan bazı ölçekler ve klinik gözlem sonucunda hafif ve orta şiddetli depresyon psikoterapi süreciyle tedavi edilebilirken, şiddetli depresyon ve kendine zarar verme ve intihar fikirleri içeren durumlarda ilaç tedavisi gerektirir. Verilen ilacın etki etmesi 2-3 haftalık bir zaman dilimini içerir. Bu nedenle ilacın kendi kendine kesilmesi doğru değildir.

Tedavi Neden Önem Taşır?

Depresyon, kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren, iş ve ilişki hayatına olumsuz yansımaları olan bir rahatsızlıktır. Bireyin daha kaliteli ve keyif aldığı bir hayat yaşaması toplum ruh sağlığı açısından önem taşır.

Ayrıca suisid fikirlerin olduğu durumlarda, depresyonun tedavi edilmemesi bireyin kendine zarar vermesine, ölüme kadar giden süreçlere sebep olabilir. Bunun yanı sıra uzun süre tedavi edilmeyen depresyon (ister hafif düzey ister şiddetli düzeyde olsun) ileriki yaşlarda demans, Alzheimer gibi hafızayla ilgili problemlerin en temel kaynaklarından biridir.

 
 
 

Comments


  • YouTube
bottom of page